stuntskate

AboutContact


Veelgestelde Vragen

Op deze pagina kun je alle informatie vinden die je als beginner moet weten over skaten! Je leest hier alles over de punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van skates, wielen, lagers, frames en alles wat verder met stuntskates te maken heeft. Ook vertellen we je precies hoe je het beste kan oefenen met skaten, zodat je snel veel tricks kan!

De volgende vragen worden beantwoord:
Wat is het verschil tussen de soorten skates?
Wat zijn de goedkoopste stuntskates?
Hoelang gaan stuntskates mee?
Welke maat stuntskates moet ik nemen?
Hoe moet ik mijn stuntskates onderhouden?
Hoe gevaarlijk is stuntskaten?
Waar moet ik op letten bij het kopen van Frames?
Waarom hebben sommige stuntskates maar 2 wielen?
Waar moet ik op letten bij het kopen van Wielen?
Waar moet ik op letten bij het kopen van Lagers?
Hoe leer je skaten?
Zijn er regels in skateparken?
Zijn er ook skatewedstrijden?
Hoe kan je gesponsord worden?
Heb je nog meer vragen?

Wat is het verschil tussen de soorten skates?

Er zijn een groot aantal verschillende soorten skates, met allemaal een andere doel. Alle skates waarbij de wielen achter elkaar staan heten inline skates. Skates met twee wielen voor en twee wielen achter heten quads of rolschaatsen

Stuntskates / Aggressive Skates

stuntskates - Jenna Downing Stuntskate.nl is gespecialiseerd in stuntskates. Deze skates zijn bedoeld om tricks mee te doen in skateparken en op straat. Stuntskates hebben daarom speciale soulplates waarmee je kan grinden. Ze hebben kleinere wieltjes dan andere skates zodat je laag bij de grond bent en dus stabieler staat.
Bekijk de verschillende stuntskates op Thisissoul.nl

Recreatieve Skates

Naast stuntskates heb je ook recreatieve skates. Deze zijn gemaakt om lekker mee door een stadspark te skaten en hebben niet de stevige bescherming die stuntskates hebben. Vaak zijn ze dan ook wat lichter. Met recreatieve skates kan je echter niet stunten, hier zijn ze niet op gemaakt. Bij Stuntskate.nl verkopen we dan ook geen recreatieve skates. Recreatieve skates worden vaak ten onrechte skeelers genoemd.

Freestyle Skates

Freestyle skates combineren stuntskates en recreatieve skates en zijn daarom een mooie tussenweg. Dit zijn skates die wel het hoge frame, de grote wielen van een recreatieve skate hebben en een stevige shell. Deze skates zijn perfect om heel hard mee over straat te scheuren.
Bekijk de verschillende freeskates op Thisissoul.nl

Skeelers

Skeelers zijn lange afstand skates die puur gemaakt zijn voor snelheid, zie het als de noren onder de skates. Een andere naam voor skeelers is speedskates. Vaak hebben deze skates 5 wielen, of vier hele grote wielen. Deze skates zijn uitermate geschikt voor mensen die tourtochten willen rijden, omdat je zonder veel moeite toch snel kan skaten. Schaatsers gebruiken dit om in de zomer te trainen. De term Skeeleren wordt vaak ten onrechte gebruikt voor andere vormen van skaten.

Rolschaatsen

Naast alle skates zijn er ook nog de ouderwetse rolschaatsen, waarbij de wielen niet een een rij achter elkaar geplaatst zijn. Bij rolschaatsen zitten er twee wielen aan de voorkant naast elkaar en twee aan de achterkant.

Wat zijn de goedkoopste stuntskates?

Beginnende skaters kunnen beter een goedkope tweedehands skate nemen dan een goedkope nieuwe skate. Voor € 80,- is het namelijk moeilijk om een nieuwe skate te vinden waar je lekker op kan stuntskaten, terwijl je voor € 80,- juist hele goede tweedehands skates kunt vinden.

De beste beginners skates zijn de Razors Cult skates. Deze kosten slechts € 139,95. Andere skates van dit merk zijn tussen de € 200,- en de € 300,- dus dan is het redelijk goedkoop. Wat ook slim is, is om bij de sale te kijken naar skates die vroeger boven de € 200,- waren en nu bijvoorbeeld afgeprijsd zijn voor € 149,95

Kinderskates zijn ook altijd wat goedkoper. De USD Transformer kost bijvoorbeeld maar € 109,95.

Hoe lang gaan stuntskates mee?

Hoe lang je skates mee gaan is erg afhankelijk van waar je ze gebruikt. Over het algemeen doe je ongeveer een jaar met een paar skates. Skates slijten sneller wanneer je er veel mee street (op straat skate en grinden over bijvoorbeeld stenen muurtjes) en veel in buitenparken skate. Als je vooral skate in binnenparken zoals Skateland of Skatepark Amsterdam dan zul je wel langer dan een jaar kunnen doen met je skates.

Welke maat stuntskates moet ik nemen?

Het verhaal dat je je stuntskates enkele maten groter moet kopen dan je schoenmaat klopt niet! Het is juist heel belangrijk dat je stuntskates neemt die de goede maat zijn, zodat je optimale controle over je voeten hebt. Omdat stuntskates net als goede schoenen nog naar je voet gaan staan, kan het zijn dat je de eerste paar keer dat je op je nieuwe stuntskates skate een paar drukpunten voelt. Hierover hoef je je niet druk te maken, want je stuntskates zullen snel goed zitten!

Groeien je voeten nog? Neem dan maximaal 1 maat groter. Stuntskates gaan gemiddeld een jaar mee. Als je stuntskates na een jaar er nog goed uitzien en je past ze niet meer, dan kan je ze altijd nog verkopen op Marktplaats.nl of Thisissoul.nl/forum.
Leer meer over welke maat je moet nemen

Hoe moet ik mijn stuntskates onderhouden?

Door het skaten kunnen je boutjes lostrillen. Controleer dit altijd voordat je gaat skaten en zorg dat je altijd een inbus sleutel bij je hebt. Het enige onderhoud wat je verder aan je skates hoeft te doen is het vervangen van je wielen en het schoonmaken van je lagers. Voor het schoonmaken van je lagers heb je wel wat speciale spullen nodig. De wielen van je skate kunnen langzaam schuin afslijten, dit kun je tegengaan door ze af en toe om te draaien, zodat elke keer een andere kant slijt. Andere onderdelen gaan gewoon kapot en moeten dan vervangen worden.
Leer meer over je skates onderhouden

Hoe gevaarlijk is stuntskaten?

Stuntskaten is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Je plant al je trics en in dit plan bedenk je ook hoe je het zou opvangenmocht het misgaan. Omdat je de val dus ook in leert plannen schrik je er niet van en kan je alles goed opvangen. Vallen en opstaan dus! Het is verstandig om als je net begint met bescherming te skaten. Minimaal tot het punt dat je echt controle over je val gaat hebben. De belangrijkste bescherming is je helm. Daarnaast zijn vooral knie- en polsbeschermers belangrijk. Polsbescherming zonder plastic voelt het lekkerst omdat deze meer controle geven tijdens je val en goed de schok dempen. Veel skaters die je ziet skaten in skateparken hebben geen bescherming aan, maar dat betekent niet dat het niet verstandig is om met bescherming te skaten!.
Bekijk alle bescherming op Thisissoul.nl

Powerslide - Crashpad Shin Guard Protec - Kneepads USD - Shinguard Powerslide - Crashpad pro Exoskin Kneepad

Waar moet ik op letten bij het kopen van frames?

Alle stuntframes passen op alle stuntskates doordat ze de Universal Frame System (UFS) standaard gebruiken. Het verschil tussen frames zit hem in de grootte van de groove, de lengte van het frame, de maximale wielgrootte en het gewicht. Er zijn twee soorten frames namelijk flat frames en freestyle frames. Bij een freestyle frame passen er maar 2 wielen in en is de groove heel groot. Dit heeft als voordeel dat je makkelijker je trick landt, het nadeel is dat je lock minder goed is. je staat dus minder vast tijdens het grinden.
Leer meer over je frames
Bekijk alle frames op Thisissoul.nl

Ground Control - featherlite 2 dark blue Kaltik - Aaron Feinberg sample type X black Element Kizer - Powerblade Advance white Kizer - Fluid IV white

Waarom hebben sommige stuntskates maar 2 wielen?

Niet alle stuntskates (of eigenlijk frames) hebben ruimte voor vier wielen. Zelfs frames die wel de ruimte hebben voor vier wielen hebben vaak maar twee echte wielen, de middelste wielen worden vervangen door kleine grindwieltjes. Dit wordt zo gedaan omdat bij het stuntskaten grinden een erg belangrijk onderdeel is. Hiervoor heb je veel ruimte op je frame nodig. Leer meer over dit

Waar moet ik op letten bij het kopen van wielen?

Hardheid

Op wielen zie je altijd een bepaald getal staan met een A erachter, bijvoorbeeld 90A. Hoe hoger het nummer is, hoe harder de wielen zijn. Harde wielen slijten minder snel dan zachte wielen, maar je hebt er minder grip mee. Dit is vooral persoonlijke voorkeur, veel mensen merken het verschil niet wanneer ze van zachte wielen naar harde wielen overstappen.

Merk

Er zijn verschillende merken die wielen maken en alle merken hebben hun eigen plus- en minpunten. Volgens veel skaters is Eulogy het beste wielenmerk. De wielen van Eulogy staan er om bekend dat ze veel langer meegaan dan alle andere merken en vooral netjes opslijten. Andere merken die je een keer kan proberen zijn Undercover, Streetartist, Murder1 en Denial.

Diameter

De diameter is de grootte van het wiel, hoe hoger het getal, hoe groter de wielen zijn. Grote wielen zorgen ervoor dat je harder kan skaten en dat je wendbaarder bent. Kleinere wielen zorgen ervoor dat je stabieler staat, wel ben je iets minder wendbaar.
Leer meer over je wielen
Bekijk alle wielen op Thisissoul.nl

Waar moet ik op letten bij het kopen van lagers?

Er zijn verschillende soorten lagers, metalen lagers en keramische lagers. Keramische lagers zijn beter voor stuntskaten, omdat ze vormvaster zijn dan metalen lagers en langer meegaan.

ABEC wordt gebruikt om de kwaliteit van lagers mee aan te duiden, maar deze kwaliteitsaanduiding is compleet irrelevant bij skaten. De ABEC schaal geeft aan wat de maximale toleranties zijn van een lager, hoe hoger het ABEC nummer hoe preciezer het lager is gemaakt. ABEC 9 geeft bijvoorbeeld aan dat de rondheid van de lager niet meer van 12 micrometer mag afwijken(5 keer zo klein als een haar). Zulke kleine toleranties heb je alleen nodig als het lager zeer snel moet kunnen draaien, bij skaten draaien lagers relatief langzaam en zijn dergelijke toleranties totaal niet van belang.
Leer meer over je lagers
Leer meer over het onderhouden van je lagers
Bekijk alle lagers op Thisissoul.nl

Random Bearings Titen - Mathias Silhan abec 5 bearings Bones - Swiss Them Goods - Erik Bailey bearings Reds Ceramic Eulogy - Crap bearings

Hoe leer je skaten?

Natuurlijk leer je het beste als je ook een paar goede voorbeelden hebt, gelukkig zijn er heel veel skate DVDs, edits en magazines te krijgen met beelden van alle pro skaters, zoals Brian Aragon, Chris Haffey, Montre Livingston en andere die je ook kent van hun eigen pro-skates.
Bekijk skatefilmpjes

De beste manier om snel en goed te leren skaten is door het vooral veel te doen. Kijk zoveel mogelijk af van andere skaters die gevorderd zijn. Wil je professionele hulp dan kan je ook skatelessen nemen. Deze lessen worden georganiseerd door Stuntskate.nl en worden gegeven door enkele van de beste skaters van Nederland.
Ga naar de skatelespagina

Ook komt er hier op stuntskate.nl een trickguide waarin alle tricks beschreven en uitgelegd worden, veel zelfs met een filmpje! Hiervoor moet je nog heel even wachten.

Op internet zijn ook veel filmpjes en informatie te vinden. Hier kan je veel van leren. Hou de onderstaande sites in de gaten om op de hoogte te blijven van het nationale en internationale nieuws:
http://inlinemagazine.nl
http://be-mag.com
http://rollernews.com
http://thisissoul.nl

Zijn er regels in skateparken?

In skateparken gelden een aantal ongeschreven regels waar de meeste mensen zich aan houden.

Zijn er ook skatewedstrijden?

Skatewedstrijden worden gehouden op verschillende niveaus, van kleine wedstrijdjes in het lokale skatepark tot aan gigantische evenementen waar meer dan 1000 skaters op afkomen. Hieronder worden ze allemaal kort toegelicht

S.K.A.T.E

De makkelijkste en kleinste vorm van een skatewedstrijd is een potje skate. Hierbij doe je om de beurt een trick, waarna de ander die trick moet na doen. Als dat na twee pogingen niet lukt, krijg je een letter S. Voor elke keer dat je een trick na twee pogingen niet hebt, komt er een letter bij. Na elke trick is de volgende persoon aan de beurt om een voortrick te doen. Wanneer je alle vijf de letters van S.K.A.T.E hebt, heb je verloren. Je kunt dit met zoveel mensen als je wil doen, maar uiteindelijk blijft er maar één persoon over: de winnaar. De regels kun je met zijn allen ook aanpassen, door bijvoorbeeld af te spreken dat je meer dan 2 pogingen krijgt. Je kan ook extra regels toevoegen, zoals dat switch-ups toegestaan zijn.
Bekijk een potje S.K.A.T.E op youtube

Regionaal

Op regionaal niveau zijn er ook vaak wedstrijden. Veel skateparken hebben een jaarlijkse wedstrijd. Daarnaast zijn er veel kleinere regionale wedstrijdjes. Helaas is hier geen agenda voor.

Internationaal

Ook internationaal zijn er veel skatewedstrijden, sommige zijn eenmalige evenementen terwijl anderen jaarlijks terugkeren. Een goed voorbeeld hiervan is de Winterclash. Dit is het grootste evenement van Europa waar jaarlijks meer dan duizend skaters op afkomen. Alle informatie over deze evenementen kun je vinden op de site van de World Rolling Series.
Leer meer over internationale wedstrijden op Worldrollingseries.com

Hoe kan je gesponsord worden?

In Nederland is dat erg moeilijk. Er zijn slechts een stuk of 10 jongens die sponsoring hebben. Als je daar bij wilt horen moet je dus echt de beste van de beste worden. Stijl en imago zijn ook een belangrijke factor waarom een merk zich met jou zou willen verbinden. Oefen veel en zorg vooral dat je gezien wordt op wedstrijden en via edits. De beste sponsoring tot die tijd zijn je ouders.

Heb je nog meer vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het maakt niet uit waar het over gaat. Je kan bellen naar 0628350976 of een email sturen naar info at stuntskate dot nl

tags


Kizer Valo Triple8 Create Originals Them Goods Wheel Scene Salomon Haunted USD Xsjado Matter Eulogy Sifika Chimera Urban Kreation Dyna Street Artist Senate Thisissoul