stuntskate

AboutContact


Onderdelen

Op deze pagina kun je alles lezen over de verschillende onderdelen waar stuntskates uit bestaan. Na het lezen van alle informatie op de pagina weet je precies hoe alles in elkaar zit en waar alles voor dient. Ook kan je makkelijk zelf je skate uit elkaar halen en weer in elkaar zetten als dat nodig mocht zijn, omdat je bijvoorbeeld een onderdeel wil vervangen.

Shell

Classic Throne Shell De shell is het basis onderdeel van alle stuntskates. Bij bijna alle stuntskates is de shell van hard plastic gemaakt en worden de andere onderdelen van de skate vastgezet op de shell. Er zijn tegenwoordig ook shells van carbon. Op de foto zie je een USD classic throne shell.

Cuff

Razors - Cuff red De cuff wordt bovenop de shell geplaatst en geeft steun aan je enkel. Op de cuff zit ook de buckle (en soms een strap) bevestigd om je skate vast te maken. De cuff zit aan de shell vast met cuff bolts.
Bekijk alle cuffs op Thisissoul.nl

Soulplate

Soulplate De soulplate is vernoemd naar de soulgrind, bij deze grind glijd je over plastic plates aan de onderkant van je shell. Deze plates worden daarom tegenwoordig soulplates genoemd. Soulplates zijn bijna altijd van heel hard plastic gemaakt, zodat ze een lange tijd mee kunnen gaan en zo hard mogelijk grinden. Sommige merken gebruiken andere namen voor een soulplate. Ze heten dan Soulframe of Sliders.
Bekijk alle soulplates op Thisissoul.nl

Backslideplate

backslideplate De backslideplate zit in het midden van de soulplate en in het verlengde van de groove van je frame. Je gebruikt de backslideplate om je royales, backslides, fulltorques en torques goed te kunnen locken. Sommige merken hebben een aparte backslideplate, terwijl anderen de backslideplate verwerkt hebben in de soulplate.
Bekijk alle backslideplates op Thisissoul.nl

Frame

Slimline purple Het frame is het onderdeel van de skate waarin de wielen geplaatst worden. Het frame wordt onder de shell bevestigd, met behulp van twee schroeven. Deze schroeven zijn bij alle skatemerken hetzelfde. Dit is een afspraak die skatemerken gemaakt hebben in 2001 en heet het Universal Frame System (UFS), waardoor elk merk frame op elk merk skates past.
Bekijk alle frames op Thisissoul.nl

Flat Frames

Flat frames zijn de standaard frames, zoals die vroeger ontworpen zijn. Deze frames hebben ruimte voor vier wielen en hebben een normale groove. Je kan ermee flat, freestyle of anti-rocker rijden.

Flat setup

Flat rijden betekend dat je 4 wielen in je frame hebt, Hiermee rij je vooral sneller over oneffen ondergrond. In een skatepark is het snelheidsverschil amper te merken.

Anti Rocker setup

Bij anti-rocker heb je in het midden 2 twee grindwielen. Deze grindwielen helpen met grinden en zorgen dat je beter van trappen kan rijden.

Freestyle setup

Als je op een flat frame slechts 2 wielen gebruikt dan heb je een freestyle setup. Dit is iets zwakker en ook de lichtste optie. Om het frame steviger te maken worden juiceblocks gebruikt

Freestyle Frames

In freestyle frames kunnen maar twee wielen, zodat er veel meer ruimte over is voor de groove. De groove is een stuk groter dan de groove bij gewone frames. Daardoor kan je beter op curbs en dikke rails grinden. Het nadeel is dat je er ook weer sneller vanaf glijd.

Frame Groove

Tussen de middelste wielen zit een verdieping in het frame dat helpt met grinden. Bij frontside en backside grindes is het belangrijk dat je groove ongeveer de vorm van de rail of coping heeft zodat je goed blijft staan. De groove kan zo groot zijn, dat hij van het voorste tot het achterste wiel loopt of slechts een paar centimeter klein zijn.

Juiceblocks

juiceblocks Als je de middelste wieltjes eruit haalt wordt een frame iets zwakker. Het kan dan handig zijn om Grindwieltjes of Juiceblocks hiervoor in de plaats te doen. Het voegt wel meer gewicht toe dus dus niet iedereen kiest ervoor om juiceblocks te hebben. Juiceblocks passen alleen in frames van hetzelfde merk, anders past het niet.
Bekijk alle juiceblocks op Thisissoul.nl

H-Block

Met grinds zoals Frontside en Backside sta je op het midden van je frame. Hier zit een verdikking en als je het frame van onderaf bekijkt lijkt het daarom net op de letter H. Dit gedeelte slijt sneller en is bij sommige frames los te koop.

Liner

Cult Liner De zachte binnenschoen van je skate wordt de liner genoemd. De liner gaat in de shell en zorgt ervoor dat de skate comfortabel zit. Er zijn veel verschillende soorten liners, bijna ieder merk heeft een eigen model. Daarnaast zijn er een paar bedrijven die los liners aanbieden.
Bekijk alle liners op Thisissoul.nl

Wielen

De wielen zijn natuurlijk een onmisbaar onderdeel van je skates, ze zorgen ervoor dat je je kunt voortbewegen op je skates. Alle merken maken gebruik van polyurethaan om hun wielen te produceren. Dit is een kunststof die relatief slijt bestendig is en zorgt voor goed grip.

Op wielen zie je altijd een bepaald getal staan met een A erachter, bijvoorbeeld 90A. Hoe hoger het nummer is, hoe harder de wielen zijn. Harde wielen slijten minder snel dan zachte wielen, maar je hebt er minder grip mee. Dit is vooral persoonlijke voorkeur, veel mensen merken het verschil niet wanneer ze van zachte wielen naar harde wielen overstappen.

Er zijn verschillende merken die wielen maken en alle merken hebben hun eigen plus en minpunten. Volgens veel skaters is Eulogy het beste wielenmerk. De wielen van Eulogy staan er om bekend dat ze veel langer meegaan dan alle andere merken en vooral netjes opslijten. Andere merken die je een keer kan proberen zijn Undercover, Streetartist, Murder1 en Denial.

De diameter is de grootte van het wiel, hoe hoger het getal, hoe groter de wielen zijn. Grote wielen zorgen ervoor dat je harder kan skaten en minder snel blijft haken tijdens het rijden. Kleinere wielen zorgen ervoor dat je stabieler staat en dat je minder snij blijft haken tijdens het grinden.
Leer meer over het onderhouden van je wielen
Bekijk alle wielen op Thisissoul.nl

Grindwielen

grindwheels Met frontside en backside grinds zitten je middelste wielen in de weg. Daarom hebben veel skaters daar kleinere en hardere grindwielen. Deze wielen rijden niet over de grond. Of je graag met grindwielen wilt rijden dat moet je zelf een keer proberen. Je kan ook juiceblocks gebruiken of de ruimte openlaten.
Bekijk alle grindwielen op Thisissoul.nl

Lagers

Titen - Joey Chase abec 7 bearings Om te zorgen dat je wieltjes kunnen draaien gaan er lagers in de core (het middenstuk) van de wielen. Er zijn verschillende soorten lagers, metalen lagers en keramische lagers. Keramische lagers zijn beter voor stuntskaten, omdat ze vormvaster zijn dan metalen lagers en langer meegaan. In elk wiel zitten twee lagers. Tussen deze lagers zit een kleine spacer. Deze spacer lijkt misschien onbelangrijk, maar zorgt ervoor dat de lagers niet knellen (en daardoor niet draaien) wanneer de schroefjes van het wiel vastgedraaid worden.
Leer meer over het onderhouden van je lagers
Bekijk alle lagers op Thisissoul.nl

Core

De binnenste ring van een skatewiel is van harder plastic en heet de core. Het lager zit tegen deze ring aan. Als je op een warme zomerdag veel skate dan kan het gebeurden dat je wiel gaat de-coren. Het zachte polyurethaan laat dan los van de core en je wiel is dan praktisch onbruikbaar.

Buckle

Bijna alle skates hebben op de cuff een buckle zitten, dit is een plastic gesp waarmee de skate rondom de enkel vast gemaakt kan worden. De buckle wordt aan de andere kant opgevangen door een buckle receptor. Afhankelijk van het merk is deze van metaal of plastic. Als er geen buckle gebruikt wordt dan zit er een strap op de skate. Rollerblade gebruikt bijvoorbeeld op hun dure modellen een strap en bij de dure skates van Remz krijg je zowel een buckle als een strap geleverd zodat je zelf kan kiezen.

De meeste buckles zitten vast met 2 schroeven en kunnen ook op skates van een ander merk gezet worden. Dit komt door het handige Universal Buckle System (UBS). Populaire merken zoals Razors, USD en SSM maken gebruik van het UBS.
Bekijk alle buckles op Thisissoul.nl

Veters

Om te zorgen dat je skate goed strak zit worden veters gebruikt. Sommige skates hebben dubbele veters, er zit dan ook een setje veters in de liner. De meeste skate veters zijn rond de 140cm lang. Vroeger werden vooral ronde veters gebruikt in skates, maar tegenwoordig kun je ook vaak skaters vinden met platte veters in de skates.

Veters met wax erop zijn beter geschikt voor het hard aantrekken van skates en zijn vooral handig bij softboots.

Enkelstrap

Sommige merken hebben naast de buckle ook nog een stoffen band met klittenband over je wreef om je skate nog beter vast te maken. Deze band wordt een enkelstrap genoemd. Soms wordt de enkelstrap door de positie ook wel een 45 degree strap of powerstrap genoemd.

Shock Absorber

Onder je hiel, tussen de shell en de liner, zit bij veel skates een shock absorber. Deze absorbeert de hardste klappen die je maakt wanneer je bijvoorbeeld een gap springt. Vaak is de shock absorber van een schuimachtig materiaal.

Schroeven

Om al deze onderdelen bij elkaar te houden worden schroeven, t-nuts en popnagels gebruikt. Draai je schroeven voor elke sessie altijd even weer vast, het gevaar is namelijk aanwezig dat ze tijdens het skaten los gaan.

Popnagels

Deze zitten vaak op goedkopere skates. Bij deze skates wordt het een stuk moeilijker gemaakt om onderdelen te vervangen. Wil je toch een nieuw onderdeel, dan kan je langs de werkplaats van Stuntskate.nl komen en zullen wij de popnagel gratis los boren. Popnagels hebben een duidelijk voordeel namelijk dat ze niet automatisch losdraaien

T-Nuts

De moeren op een skate hebben aan het eind een verbreding zodat je ze niet onder je voeten voelt. Met een beetje fantasie vormen ze zo de letter T en daarom worden ze T-Nuts genoemt.

Cuff Bolts

De schroeven die je cuff aan je shell vastmaken worden cuff bolts genoemt. Omdat dit een bewegend onderdeel is zijn dit de schroeven die het vaakst spontaan losdraaien. Alle cuff bolts hebben dezelfde maat dus het maakt niet uit welke je koopt, ze passen altijd. Cuff bolts zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

tags


Street Artist Triple8 Sic Urethane Rollerblade Jug Xsjado Famus Undercover Fifty/50 Denial Con Artist Trust Ennui Murder One Circolo Eulogy Remz Alk13 Scribe