stuntskate

AboutContact


Onderhoud

Wanneer je je skates veel gebruikt zullen ze slijten, maar gelukkig kan je bij bijna alle skates elk onderdeel vervangen. Sommige onderdelen, zoals wielen en lagers, slijten harder dan anderen. Ook de plek waar je skate en het weer hebben invloed op de slijtage. Op deze pagina vind je informatie over hoe je het beste met je skates om kan gaan en hoe je het nodige onderhoud kan uitvoeren.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op kan letten bij het gebruiken van je skates zodat ze wat langer meegaan:

Weersomstandigheden: In je wielen zitten lagers die er voor zorgen dat je wielen draaien. Deze lagers kunnen slecht tegen vuil. Als het regent of vochtig is kan er makkelijker viezigheid in de lagers komen. Probeer skaten door de regen of vlak na een regenbui daarom te vermijden.

Ondergrond: Afhankelijk van de ondergrond waarop je skate slijten je wielen langzamer of sneller. Ook zorgt een ruwe ondergrond ervoor dat er meer trillingen zijn, waardoor het kan gebeuren dat schroefjes los trillen. Daarom is het belangrijk om altijd even te controleren of je schroefjes nog allemaal goed vast zitten. Probeer er ook op te letten dat je niet door gras of zand rijd.

Aan en uit doen: Veel mensen doen hun skates maar half los voordat ze ze uittrekken, terwijl het juist belangrijk is om je skates helemaal los te maken voordat je ze uittrekt. Als je dit niet doet, zal je liner een stuk sneller slijten omdat er te veel druk op gezet wordt.

Opslag: Omdat skates niet zo goed tegen vocht kunnen, is het slim om ze niet in de schuur te bewaren, maar gewoon in de gang of op je kamer. Dan weet je zeker dat je lagers niet vast komen te zitten door vocht.

Wielen

Van alle onderdelen waaruit een skate bestaat, slijten de wielen het hardst. Je zult merken dat als je een tijdje op een setje wielen skate, het wiel langzaam afvlakt aan de binnenkant. Om langer te kunnen doen met een setje wielen is het daarom mogelijk om je wielen van positie te wisselen. Dit zorgt ervoor dat de wielen aan alle kanten gelijkmatig slijten. Behalve dat je langer met je wielen doet, is het ook veiliger, omdat je makkelijker wegglijdt als je wielen ver gesleten zijn aan een kant.

Maar hoe wissel je je wielen het meest efficiënt om? Omdat de druk op de voor en achterwielen niet gelijk is, is het het best om niet alleen de wielen om te draaien, maar ze ook van plek te verwisselen. Dit kan je het makkelijkst doen door gewoon de frames om te draaien. Daarmee verander je alle wielen in een keer van positie, terwijl je maar 4 schroeven los hoeft te draaien.

Lagers

Them Goods - Abec 7 bearings Als je een paar keer in wat minder goede omstandigheden geskate hebt, of per ongeluk door modder heen gegaan bent, zul je merken dat je lagers minder goed draaien. Soms zijn lagers zelfs zo vies dat ze helemaal niet meer draaien. Gelukkig kan je lagers met behulp van een speciaal schoonmaak setje terugbrengen naar een betere staat.

 1. Verwijder de wielen uit de skates en neem de lagers uit het wiel.
 2. Haal minstens 1 zijkant van het lager eraf. Gebruik hiervoor iets scherps zoals een naald.
 3. Plaats het lager in de wash container. Een bowl of beker is een goedkoper alternatief.
  Lager containers:
  Powerslide Turbo Wash
  Bones Bearing cleaning unit
 4. Voeg een speciaal schoonmaak middel toe om het vet te verwijderen. Laat dit een paar minuten weken. Schud het rustig heen en weer en laat het weer even weken. Boen de lagers met een oude tandenborstel en laat ze vervolgens weer even weken. Het schoonmaakmiddel kan 3 of 4 keer gebruikt worden
  Powerslide Citrus Cleaner
 5. Haal de lagers uit de container en laat ze goed drogen voordat je ze gaat invetten.
 6. Vet de lagers in met lagervet of lagerolie. Vet blijft langer in de lager en olie draait sneller. Doe niet teveel vet of olie in de lager. Hiervan gaat hij langzamer draaien. Een klein beetje is genoeg.
  Lagerolie en lagervet:
  Powerslide Oil
  Powerslide Super Lube
  Powerslide Grease Injection
  Powerslide Grease Spray
 7. Zet de lagers terug in elkaar en stop ze in je skates.

Bekijk alle onderhouds producten op Thisissoul
Bekijk alle lagers op Thisissoul

Overige Onderdelen

Natuurlijk slijten ook andere onderdelen van je skate, maar dat gaat een stuk minder hard. De shell, frames, soulplates en backslide plates van je skates zijn gemaakt van hard plastic wat veel minder hard slijt dan het zachte materiaal waar wielen van gemaakt zijn. Het is daarom ook niet nodig om extra onderhoud te plegen voor deze onderdelen. Mochten ze toch versleten zijn, dan is het alleen mogelijk om ze te vervangen met nieuwe onderdelen.

tags


Salomon Chimera Haunted Hyper SSM Seba Alk13 Trust SWS Kaltik Kizer Titen Denial Rollerblade Undercover Ennui Triple8 Bake Frames Dead