stuntskate

AboutContact


Stuntskate Tricks

Er zijn veel verschillende tricks die je op je skates kan doen. Op deze pagina vind je een overzicht van bijna alle tricks die je kunt doen. Bij elke trick worden wat tips gegeven zodat je alles snel onder de knie kan krijgen! Het overzicht is ingedeeld in een aantal categorieën. Dit zijn de grind, switch ups, cess slides, grabs, spins en flips.

Grinds

Voor veel mensen is grinden het belangrijkste onderdeel van skaten. Je hebt een gigantische hoeveelheid grinds en als je er geen genoeg van kunt krijgen kun je ook nog switch-ups gaan oefenen. Bij een switch-up spring je van de ene grind naar de andere grind over en combineer je op die manier verschillende grinds.

Voordat je een grind echt kunt grinden, moet je hem eerst een aantal keer stallen. Dat betekend dat je op het grindoppervlakte springt, maar er nog niet over heen grind. Als dat stallen goed gaat dan heb je de grind gelockt. Daarna kan je echt gaan grinden, waarbij je een stuk glijd over het rail, curb, ledge of een ander grindoppervlakte.

Er zijn veel variaties op de verschillende grinds, zo kan je achteruit aankomen, of een draai maken voordat je op het grindoppervlakte springt. Ook kun je tijdens het grinden wisselen van trick, een switch-up doen. Al deze tricks en termen worden op deze pagina uitgelegd.

In de uitleg wordt gesproken over het standbeen, dit is het been waarop je tijdens de grind het meeste gewicht hebt en waar je jezelf stabiel mee houdt.

Soul

deze trick op stuntskates heet een soulgrind De soul wordt door veel mensen gezien als de basisgrind van het skaten. Bij deze grind gebruik je je makio been als standbeen. Je andere voet zet je er voor, gedraaid in de frontside richting. Probeer goed door je knieën te gaan, zodat je stabieler staat. Door je schouders in de richting waarop je grind te draaien zorg je dat je makkelijker op het grindoppervlak blijft staan.

Een alley oop soul waarbij 1 voet backslide staat heet een Soyale

Acid

deze trick op stuntskates heet een soulgrindDe acid is een variatie op de soul, waarbij de voorste voet net anders gedraaid staat. Bij deze grind gebruik je je makio veen als standbeen. Je andere voet staat er voor, in de backside richting gedraaid. Net als bij andere grinds die gebaseerd zijn op de soul, heb je je gewicht boven je voeten. De makkelijkste manier om dit te doen is door je knieën. Om stabieler te staan kun je je schouders draaien in de richting waarop je grind.

Miszou

deze trick op stuntskates heet een miszougrindDe miszou is een grind die door veel mensen gezien wordt als een van de makkelijke grinds. Bij deze grind gebruik je je makio been als standbeen. In tegenstelling tot de soul en acid grind, zet je je andere voet achter je makio voet. Deze voet draai je in de backside richting. Probeer om genoeg ruimte te houden tussen de voorste en achterste voet, zodat je gewicht in het midden zit en je stabiel staat.

Mistrial Als je een mizou grind en je achterste voet helemaal tegen je voorste voet aanzet, wordt dat een mistrial genoemt.

Misfit

Een misfit is een topside mistrial grind.

Pornstar

deze trick op stuntskates heet een pornstargrindDe pornstar wordt ook wel sunny day genoemd en is, net als de soul, acid en mizou, een van de basisgrinds. Bij een pornstar is je makio been het standbeen. Je andere voet zet je achter de voorste voet neer, gedraaid in de frontside richting. Probeer de ruimte tussen de twee voeten zo klein mogelijk te maken. Bij een pornstar is het belangrijk dat je ook stabiel staat met je achterste voet, zorg ervoor dat deze niet een beetje achter de voorste aan slingert.

Frontside

De frontside grind is een van de basisgrinds waarbij geen gebruik gemaakt wordt van de soulplates. Je staat naar het obstakel toegedraaid met twee voeten op het grindoppervlak. Zorg ervoor dat je precies met het middenstuk van je frame (de groove) op het grindoppervlak staat. Probeer je gewicht gelijk te verdelen over allebei je benen. Door te kijken waar je naar toe gaat grinden, in plaats van naar je voeten, kun je makkelijker ver grinden.

Backside Grind

De backside grind is een andere basisgrind waarbij je grind over de H-blocks (het middenstuk van je frame). Je staat met twee voeten op het grindoppervlakte, maar met je rug naar het grindoppervlak toegedraaid. Net als bij de frontside is het belangrijk dat je precies met de groove op het grindoppervlak staat. Probeer ervoor te zorgen dat je gewicht gelijk verdeelt is over je twee benen. Om ervoor te zorgen dat je langer grind helpt het om te kijken waar je naar toe grind.

Full Torque

Een full torque is een grind die je op twee manieren kunt doen. Je kunt een frontside en een backside full torque doen. Sommige mensen noemen een full torque een fahrvergnugen. Bij een full torque grind je net zoals bij een frontside of een backside, maar leg je je voet schuin in de richting waarin je grind. Je gewicht houd je in het midden boven je voeten. Om te zorgen dat je stabieler staat kan je dieper door je knieën gaan en de kromming die erin zit groter maken.

Royale

Deze grind op stuntskates heet een Royale Een royale kan je net als een full torque op twee manier doen, een frontside royale en een backside royale. Een royale grind je net als een frontside of een backside, maar je legt je enkel schuin in de richting vanaf waar je grind. Probeer met je achterste voet goed in de backslide plate te staan en ga goed door je om deze grind stabiel te staan. Hoe beter je de grind gelockt hebt in de backslide plate, hoe verder je hem kunt grinden.
youtube icon Bekijk het filmpje met royales op youtube

Unity

De unity is een grind die je zowel frontside als backside kan doen. Veel mensen vinden dit een mooie trick om mee te beginnen als je wat ingewikkeldere grinds wilt gaan oefenen. Een unity kenmerkt zich door het grinden met gekruiste benen, waarbij je schouders gedraaid staan in de richting waarin je grind. Bij een frontside unity grind sta je met je rug van het obstakel af. Een backside unity wordt gegrind met de rug naar het obstakel toe. Door diep door je knieen te gaan en je gewicht in het midden te houden, kan je de unity makkelijk ver grinden.

Savannah

Een savannah lijkt heel erg op de unity, met als enige verschil de manier waarop je schouders gedraaid zijn. Je kan zowel een frontside als een backside savannah grinden. Je grind de savannah met gekruiste benen, met de schouders weggedraaid van de richting waarin je grind. Bij de savannah is het belangrijk om diep door je knieën te gaan, zodat je stabiel genoeg staat om hem te kunnen grinden.

X-Grind

deze trick op stuntskates heet een soulgrindDe x-grind is een grind die niet te vergelijken is met andere grinds. Het is een combinatie van een makio en een topside makio (fishbrain). Met de ene voet sta je een makio en met de andere zet je voor of achter je makio voet een fishbrain. Probeer je zwaartepunt in het midden van je lichaam te houden en ga goed door je knieën. Door een klein beetje ruimte tussen je voeten te houden sta je een stuk stabieler.

Cabdriver

De cabdriver is een grind gebaseerd op een normale frontside of backside. In plaats van je voeten rechthouden, zet je je voorste voet in een torque positie en je achterste voet in een backslide positie. Probeer je voeten helemaal tegen elkaar aan te laten komen. Door diep door je knieën te gaan kan je ervoor zorgen dat je deze grind helemaal uit kunt grinden.

Bin Soul

Een bin soul is het beste te beschrijven als een soul die je mist. In plaats van dat je met je achterste voet een makio staat, sta je een stukje verder gedraait met deze voet waardoor hij staat als een backside torque. Om deze trick goed te grinden moet je er op letten dat je je gewicht goed verdeelt over je twee benen.

Chaplin

Een chaplin grind is voor een acid wat de bin soul is voor een soul. In plaats van een makio, staat je achterste voet zoals hij zou staan bij een frontside. Je voorste voet staat wel zoals deze bij een acid hoort te staan. Door de ruimte tussen je twee voeten iets groter te maken en een beetje door je knieën te gaan kun je deze grind makkelijk uitgrinden.

Makio

deze trick op stuntskates heet een makiogrindDe makio is een van de belangrijkste grinds die er zijn. Het is de basis van een hele rits andere grinds zoals de soul, acid en mizou. Bij een makio sta je met je soulplate van je standbeen op het grindoppervlakte. Je grind dus op één voet. Door je gewicht boven je voet te houden en een beetje in te leunen richting het obstakel waarover je grind, kan je er voor zorgen dat je de trick succesvol grind.

Een topside makio heet geen topside makio, maar fishbrain.

One Foot

Naast de makio zijn er nog een aantal tricks die je op één voet grind. Dit zijn de backslide, pudslide, fastslide en torque. Bij een backslide sta je net als bij een frontside of backside, maar heb je je voorste voet opgetild. Met je achterste voet sta je in je backslide plate. Bij een pudslide sta je ook alleen op je achterste voet, maar dan de andere kant opgeleund zodat je in de kleine groove die aan die kant in je plate zit staat. Een fastslide is hetzelfde als een pudslide, maar bij deze trick sta je op je voorste in plaats van je achterste been. Een torque is te vergelijken met een backslide, maar net als bij een fastslide sta je op je voorste been in plaats van je achterste been.

Grind Variaties

Frontside

Veel grinds kan je zowel frontside als backside doen. Voorbeelden van ginds waar dit het geval is zijn bijvoorbeeld royale, unity, savannah en full torque. Bij een frontside sta je met de voorkant van je skates gericht naar het obstakel, of bij een rail in de richting waarop je ook op het grindoppervlakte springt.

Backside

Een grind backside doen betekend dat je tijdens het op het obstakel springen een halve of kwartdraai maakt, waardoor je met de voorkant van je skates van het obstakel afgericht staat tijdens het grinden. Voorbeelden van backside grinds zijn bijvoorbeeld backside royale, backside full torque en backside savannah.

Topside

Een topside grind is een grind waarbij het frame van je makiovoet niet tegen het grindoppervlakte aanzit, maar er boven op ligt. In principe kun je alle op een makio gebaseerde grinds ook topside doen. Wel krijgen sommige grinds een andere naam. Een topside makio wordt een fishbrain genoemd en een topside mizou staat bekend als een sweatstance. Als je een sweatstance dan ook nog alley oop doet is het een kindgrind.

Farside

Wanneer je van een obstakel de verre kant grind, wordt dit een farside grind genoemd. Farsides worden vooral gedaan op ledges die aan twee kanten skatebaar zijn. Soms wordt farside verward met topside, om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld een spine met een dubbele coping in gedachte nemen. Als je dan een topside trick grind, grind je tussen de twee copingen in. Bij een farside spring je van de ene kant op de andere coping.

Negative

Normaal grind je op de buitenste plates van je skates, maar ook aan de binnenkant van de skate zitten plates om op te grinden. Wanneer je op deze binnenkant grind wordt dat een negative grind genoemd. Omdat de plates vaak veel dunner zijn dan de buitenste plates vinden veel mensen negatives moeilijker dan gewone grinds.

Switch Ups

Wanneer je tijdens een grind van voet positie wisselt, wordt dit een switch up genoemd. Een voorbeeld van een switch up is een soul naar topside soul. Je grind dan het eerste stuk van het grindoppervlakte met een soul, maar springt over naar een topside soul op het zelfde grindoppervlak.

Fakie

Fakie landen of rijden betekend dat je achteruit land (bijvoorbeeld als je een 180 draait uit een grind) of achteruit rijdt. Dit is een van de essentiële dingen die je onder de knie moet krijgen als je begint met skaten. Fakie rijden biedt veel mogelijkheden voor nieuwe tricks zoals zero spin grinds. Het is bij fakie rijden heel belangrijk dat je altijd over je schouder kijkt zodat je ziet wat er gebeurt achter je!

Switch

Net als bij schrijven heeft iedereen een voorkeur voor het gebruik van het rechter of het linkerbeen als standbeen tijdens grinds. Wanneer je je "verkeerde" been gebruikt als standbeen, wordt dit een switch grind genoemd. Veel mensen doen bij het landen van een grind of trick die switch was twee vingers in de lucht om aan te geven dat de trick switch was. Een switch grind wordt dus in spiegelbeeld uitgevoerd.

Budget

Een trick wordt een budget wanneer hij in een switch up gedaan wordt waarbij een van je benen niet van positie veranderd. Een goed voorbeeld van een switch up met een budget trick is een backside fulltorque to backside savannah. Bij deze trick blijft de voorste torque voet de hele tijd in dezelfde positie.

Grabs

Behalve grinden kan je ook airen, dat is in de lucht springen vanuit bijvoorbeeld een bank of een halfpipe. Om deze airs er vetter uit te laten zien, kun je op allerlei manieren je skates vastpakken. Dit vastpakken heet grabben. Er zijn een aantal verschillende grabs, die hier onder allemaal uitgelegd worden.

Safety

Bij een safety grab pak je in de lucht je rechter soulplate vast met je rechter hand, of je linker souplate vast met je linkerhand. Probeer hierbij je benen in te trekken, waardoor het lijkt alsof je wat hoger springt.

Mute

Een mute grab is een grab waarbij je je linker soulplate vastpakt met je rechterhand, of je rechter soulplate vastpakt met je linkerhand. Probeer hierbij ook weer je benen in te trekken, waardoor het lijkt alsof je hoger airt.

Rocket

Een rocket grab is een safety grab, waarbij je je benen niet intrekt, maar juist zo ver mogelijk uitstrekt. Deze grab word vooral bij 180's vaak gedaan, omdat het lijkt alsof je veel hoger springt.

Method

Een method grab is een van de grabs die je vaak gedaan ziet worden in de vert. Bij deze grab pak je je skate achterlangs vast bij de soulplate en maak je je rug hol. Vaak steken mensen de hand waarmee ze geen skate vast hebben ook uit.

Stale Japan

Een stale japan is een grab waarbij je je ene been gestrekt houd, je andere been houd je gekruist achter het gestrekte been. Vervolgens pak je als je je rechterbeen gestrekt hebt, met je rechterhand de skate van het gekruiste been. Heb je je linkerbeen gestrekt dan pak je met je linkerhand de skate van het gekruiste been.

Spins

Je kunt op je skates als je springt om te gaan grinden of om een air te doen ook een draai maken. De verschillende draaien hebben allemaal een andere naam en worden hieronder besproken.

Alley Oop

Alley oop is een draairichting. Als je op een obstakel afkomt waar je op wilt gaan draaien, kun je een halve draai maken en er dan op grinden. Als je deze draai in de richting van het obstakel maakt, wordt dit een alleyoop grind genoemd. Je hebt het dan bijvoorbeeld over een alleyoop soul of een alleyoop mizou.

Truespin

Als je op een obstakel af komt om te grinden en er met een halve draai op springt kan dit of een truespin of een alleyoop grind worden. Als je van het obstakel af draait wordt de grind een truespin grind. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een truespin topsoul of een truespin mizou. Als je in plaats van een halve draai een 360 spint heet het geen 360 truespin grind maar een hurricane of hardspin grind.

Zero spin

Zero spin is een variatie op tricks, waarbij je in plaats van vooruit, achteruit aan komt skaten en op het obstakel springt. Een voorbeeld is een zero spin soul. Bij een zero spin soul kom je achteruit aan en spring je een soul, die je dus achteruit grind. Veel mensen doen ook zero spin gaps, waarbij je dus achteruit aankomt bij de gap en zonder draai gapt.

180

Een 180 is een van de basistricks van het skaten. De namen van de spins zijn allemaal gebaseerd op het graden systeem waarbij 180 graden een halve draai is. De 180 is dan ook een spin waarbij je alleen van voor naar achteruit gaat, met een halve draai. Probeer bij een 180 zo te draaien dat je je schouders zo stil mogelijk houdt. Dit zorgt ervoor dat je automatisch ook over je schouder blijft kijken, zodat je ziet wat er gebeurt achter je.

360

Als je een hele draai maakt op je skates noemen we dit een 360. Probeer bij het draaien van een 360 je schouders in de draai mee te nemen. Probeer over je schouder te kijken in de richting waarin je gaat draaien, dit zorgt ervoor dat je sneller draait en dat je makkelijker een hele draai maakt.

540/720/900/1080

Natuurlijk kun je ook na een 360 nog verder doorspinnen. Je komt dan bij de spins die verder gaan dan een rondje om je eigen as. Net als bij een 360 is het hierbij belangrijk om goed over je schouder te blijven kijken in de richting waarin je spint. Daarnaast kan het helpen om je schouders eerst naar de andere kant te draaien, zodat je de spin met meer kracht kan inzetten. Probeer er altijd op te letten dat je voor het inzetten van de spin al weet of je vooruit of achteruit wil landen, het is gevaarlijk om gewoon zo ver mogelijk te gaan spinnen.

Cess Slides

Een cess slide is een grind die je niet op een grindoppervlakte doet. Je kunt een cess slide bijvoorbeeld over een funbox heen doen, of gewoon op de straat. Daarnaast zijn er een paar cess slides die enkel als slide bestaan, deze zijn dus niet als grind te doen.

Cess slide

In het algemeen worden er maar een paar grinds als cess slide gebruikt. Vooral grinds die je normaal op je h-block grind worden als cess slide gedaan. De cess slides die het meest gedaan worden zijn royale, full torque, unity en savannah cess slides. Ook doen mensen soms een UFO cess slide.

Powerslide

Bij een powerslide maak je een halve draai en blijf je met je ene voet gewoon rijden, terwijl je de andere plat op de grond legt en laat glijden over de grond. Kijk wel goed uit dat je een powerslide niet op een plek doet waar je voet kan blijven haken achter bijvoorbeeld een tegel.

Flips

Flips worden door niet skaters vaak salto's genoemd. Er zijn verschillende flips die je kunt doen op je skates, je kan bijvoorbeeld voorwaartse en achterwaartse flips doen. Maar er zijn er ook een aantal flips met draaien erin die er spectaculair uit zien.

Frontflip

Een frontflip wordt ook wel een voorwaartse salto genoemd.

Backflip

Een backflip is het tegenovergestelde van een frontflip, in plaats van voorover draaien draai je juist de andere kant op. Eigenlijk maak je dus een achterwaartse salto.

tags


Bulletprufe Denial Con Artist Ennui BHC Salomon Undercover Thisissoul Dead Razors Triple8 Blank Hyper Sic Urethane Remz Create Originals Kryptonics Trust SWS